Subsidie beschikbaar voor 'groene' waterstof

Waterstof wordt al jaren toegepast in de (Nederlandse) industrie, maar vrijwel altijd op basis van fossiele waterstof. Om de industrie te verduurzamen zal ook groene waterstof moeten worden geproduceerd. Tot en met 6 november kunnen bedrijven en organisaties hun innovatieve plannen indienen bij de RVO voor een ‘groene’ en duurzame productie en toepassing van dit alternatief voor fossiele brandstof.

Nederland heeft de kennis, de industrie en de faciliteiten om voorop te lopen in het produceren en toepassen van nieuwe mogelijkheden rondom waterstof. Op deze manier wordt niet alleen gezorgd voor een duurzamere industrie, maar kunnen ook de kilmaatdoelen voor 2050 gerealiseerd worden.

Jörg Gigler, directeur van TKI Nieuw Gas (Onderdeel van de Topsector Energie): “Waterstof is de sleuteltechnologie voor minder CO2-uitstoot. Ons land leent zich uitstekend voor waterstof, omdat we veel industrie hebben en steeds meer windmolens op zee.’ In waterstof kan namelijk elektriciteit uit zon en wind worden opgeslagen en daarna kan dit worden verspreid via het netwerk van gasleidingen.

De Topsector Energie biedt organisaties en bedrijven de mogelijkheid om een subsidie van maximaal € 500.000 aan te vragen voor innovatieve projecten met waterstof als basis voor het dragen van energie.

Deze projecten komen voor subsidie in aanmerking als:

  • Ze voor lagere kosten, betrouwbare producten, methoden & diensten én betere efficiency zorgen;

  • De innovatie op te schalen is én het een robuuste business case heeft;

In samenwerking met onafhankelijke adviseurs beoordeelt de RVO de aanvragen bij tenders na de sluitingsdatum. De beoordelingstermijn is maximaal 13 weken na sluiting van de tender.

Via deze link kunt u meer lezen over de mogelijkheden die er voor u en uw bedrijf of organisatie liggen rondom het aanvragen van subsidie.


Bovenstaand artikel is geschreven naar aanleiding van het artikel “Waterstof is de sleutel tot minder CO2-uitstoot” van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Hierbij is ook de webpagina “Subsidie Waterstof – Tender” geraadpleegd. Alle rechten van het artikel liggen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).  

rvo-logo.png

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland
De Rijksoverheid zet zich in voor een uitstekend ondernemersklimaat. Ministeries stippelen daar beleid voor uit. De taak om dit beleid uit te voeren ligt bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). RVO.nl is onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.