05906-L.jpg

Sparking chemtech in Deventer

Since 1838

Zonder het verleden is er geen toekomst. Bij S/park vinden wij: Ondernemen doe je met je blik naar voren, maar met de geschiedenis in je achterhoofd. Al 180 jaar heeft het huidige S/parkterrein een waardevolle positie binnen Deventer. Elke Deventenaar kent wel iemand die op het terrein werkt of heeft gewerkt. 

Noury & Van der Lande

Op 6 september 1838 werd de Koninklijke Industrieële Maatschappij v/h Noury & Van der Lande N.V. opgericht, kortweg Noury & Van der Lande. Waar het bedrijf begon met het verwerken en verhandelen van meel en olie, ontwikkelde het zich in de 20e eeuw ook in de chemische sector. Hoe dit tot stand kwam? Door de levering van zure bloem! Een bakker mengde deze bloem met gewone bloem en kreeg op die manier blank en lekker brood.
Na enkele jaren onderzoek te hebben verricht bleek dat een kleine hoeveelheid benzoylperoxide de gele kleurstof van meel om kon zetten in een kleurloze verbinding. Novadelox was geboren en het bedrijf trad toe tot de chemie.

Na verschillende bedrijven in de chemische sector te hebben overgenomen en fabrieken en kantoren in andere plaatsen en het buitenland te hebben aangeschaft, groeide het bedrijf voor die tijd uit tot een gigant. Men vervaardigde onder andere verfpigmenten, citroenzuur, farmaceutische producten, insecticiden en peroxiden. In 1965 werd de meelfabriek aan de Teugseweg, huidige locatie van S/park, gesloten en werd deze verkocht
aan de Cebeco-Handelsraad. 

Akzo(Nobel)

In 1969 vond een fusie plaats tussen de Algemene Kunst-Zijde Unie (AKU), een fabrikant van kunstvezels, en Koninklijke Zout Organon, een chemisch-, geneesmiddelen- en verfbedrijf. De gefuseerde bedrijven vormden vanaf dat moment Akzo, een enorme onderneming voor Nederlandse begrippen in die tijd. Het bedrijf werd opgesplitst in zeven divisies, waarbij Deventer een onderdeel werd van Akzo Chemie. In 1987 werd de bouw van researcheenheden voltooid, waarmee Deventer zich nog verder ging specialiseren in onderzoek naar chemicaliën. Nadat in 1994 Nobel Industries werd overgenomen, was AkzoNobel een feit. In 2013 werd bekend gemaakt dat de productie in Deventer stop werd gezet en werd verplaatst naar fabrieken in het buitenland. Alleen het RD & I centrum van AkzoNobel bleef nog bestaan.

Nouryon

Op 1 oktober 2018 werd AkzoNobel Specialty Chemicals verkocht aan de Carlyle Group en kreeg het bedrijf de nieuwe naam Nouryon. Een verwijzing naar de lange historie van de chemie in Deventer. Een historie die samen met S/park nieuw leven in wordt geblazen.

DSC_0020_055.JPG